3D Televizyon Teknolojisi Hakkında
3D Televizyon Teknolojisi Hakkında |
Şu sıralar mağazalara bakarsanız, hemen tümünde 3D TV deneme standları var.
3D cihazlar bol bol bulunabiliyor. Meraklısına 3D kamera bile var.
3B Televizyon haberleri çok değil bundan 1 yıl kadar önce çıkmaya başladı ve ben arkadaşlarıma “bu teknoloji ölü doğdu, tutmaz abi” gibi bir kehanette bulundum.
Bir çoğunuza bu Bill Gates’in bir zamanlar “İnternette bir gelecek görmediğimiz için bu alana yatırım yapmayı düşünmüyoruz!” gafına benzer bir kehanet gibi gelebilir.
Çünkü geçtiğimiz 1 yıl içinde 3D özellikli TV’ler hızla yayıldı, hatta kış olimpiyatları EUROSPORT kanalında
(bazı ülkelerde) 3D yayımlandı. Ayrıca Amerikan NHL (Hokey) ligi Tivo ile bir anlaşma yaparak tüm maçların 3D yayımlanmasını sağladı. Bu hızlı gelişmeler teknolojinin çok çabuk olgunlaştığını ve her eve yayılacağını düşündürüyor. Ancak durum gerçekten
Şimdi biraz teknolojinin içeriğine bakalım. 3D teknolojisi 3D uyumlu televizyon ve bu TV’yi izlemeye yarayan pahalı bir gözlük gerektiriyor. Bunları alınca da işiniz bitmiyor elbette 3D içerik gerekli. Bu içeriği sağlamak için ülkemizde ufak ufak yayın girişimleri olsa da yetersiz. Ancak 3D BR oynatıcılar ve 3D filmler kolayca bulunabiliyor. Tek yapmanız gereken pamuk elleri cebe atıp 3D cihazları almak. İşte bu noktada kendi düşüncemi açıklamak istiyorum. Kehanetlerimi ortaya atmadan önce konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yaparım. Teknoloji ilk çıktığında yayımlanan makalelerde herhangi bir TV’nin 3D tekonolojisini desteklemesi için en az 240Hz olması ve 3D uyumlu alıcı içermesi gerektiği yazıyordu. Şimdiki duruma bakacak olursak Panasonic hariç tüm şirketler 100Hz ve 200Hz TV’lerini gayet güzel 3D etiketi vurarak (ki büyük ihtimalle içinde küçücük bir çip vardır) pazarlıyorlar. Panasonic ise NeoPD adındaki teknolojisi ile 400Hz ve 600Hz destekli televizyonlarında 3D desteği veriyor. Bu bakımdan Panasonic firmasını ayrı yere koymalı. Yine okuduğum bir makalede SAMSUNG’un BD-C6900 http://www.trustedreviews.com/home-cinema/review/2010/06/11/Samsung-BD-C6900/p1 bluray oynatıcı ve yine SAMSUNG’un 3D destekli 46” TV’si ile “Monsters vs Aliens” filmini izleyen bir editörün http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2010/04/14/3D-TV--First-Impressions/p1 ilk izlenimlerini okumuştum. Yazıda görüntünün sadece ortalarda gerçek bir 3D efekti verdiğini, özellikle hareketli sahnelerde kenarlarda çok dalgalanma ve görüntü bozulmaları olduğu, kişinin kenarlara odaklanırsa bazı görme ile ilgili baş dönmesi ve mide bulanması gibi sorunlar yaşayabileceği yazıyordu. Bunu Electroworld’ün Astoria mağazasında bizzat Panasonic 3D deneme standında hem de aynı filmle ben de izledim ve gerçekten 3D izlerken ortaya odaklanmanın daha hayırlı olacağının farkına vardım. Ayrıca gözlükler size uzun süre konforlu bir izleme sağlamaktan çok uzaklar. Evde uzanarak TV izlemek bu gözlüklerle imkansız çünkü TV’ye açınızın dike yakın olması gerekiyor. Gelelim sinemada 3D olayına. Daha önce iMAX sinemalarında 3D film izlemiştim ve daha dandik gözlüklerle oldukça etkilenmiştim. Maalesef Avatar’ı 3D sinemada yeni teknoloji ve yeni gözlüklerle izleyemedim ama izleyen arkadaşlarım olayın muhteşem olduğunu düşünüyorlar. Okuduğum makalelerde de benzer olumlu yorumlar var. Yani 3D sinema 3D TV’den önde diyebiliriz.
3D TV’le özellikle 3D kameralarla çekilmiş içeriği yukarında anlattığım koşullarda tatmin edici bir şekilde verebiliyorlar. Ancak teknoloji karanlık ortam, oturarak seyretme, sadece görüntünün ortasına odaklanma ve pili biten gözlükler gibi olumsuzluklarla dolu. Benim evde tam HD destekleyen bir televizyonum ve TELEDÜNYA platformum var. Ayrıca Digiturk+ üyesiyim. Digiturk’ün platformunun içeriğini bir çöp olarak saysak bile toplamda 6-7 adet HD kanal izleyebiliyorum. Ayrıca PHILIPS BDP7300 BR oynatıcımdan birkaç BD film izledim. HD televizyon teknolojisi büyük ekranlı TV’ler için bir zorunluluk (aslında benim tv sadece 97 ekran) ve HD yayın izlemek özellikle maçlar ve spor olayları için oldukça güzel. Ancak (benim görüşüme göre) bir sürü konforsuzluğu beraberinde getiren 3D teknolojisini evime sokmam ancak mevcut TV’mi atmaya karar verdiğimde söz konusu olur. Yani bu teknoloji evime girmese de olur. Bununla birlikte bir daha güzel bir yapım 3D sinemaya geldiğinde kaçırmayacağıma söz veriyorum.
3D televizyon hakkında bilmeniz gerekenler
3D için şu ana dek bildirilmiş bir sorun yok. Öte yandan, araştırdık, bir sorun yokmuş da diyemeyiz. Ama şu söylenebilir; stereopsis normalde insan gözünün de kullandığı bir teknoloji. İki göz, gözbebekleri birbirinden yaklaşık 6,5 cm mesafede, birbirine çok yakınlar fakat iki farklı fotoğraf kaydediyorlar. Bu iki fotoğraf beyinde birleşiyor, 3 boyut algısı
oluşuyor. Çok yakınımızda olan cisimlere baktığımız zaman, iki gözümüzün kaydettiği fotoğraflar birbirinden farklı, dolayısıyla cisim daha 3D ve yakında algılanıyor. Ama uzakta bir manzaraya baktığımız zaman, fotoğraflar birbirine daha benzer, dolayısıyla iki boyutlu hale geliyor. 3D görüntüler, Panasonic’in ürettiği çift lensli kameralarla veya iki farklı kamera bir araya getirilerek çekiliyor. Bu kameralar, çift lensli olanlar, insan gözüne benzer biçimde 6,5 cm lens açıklığına sahip. Kayıt, insan gözü taklit edilerek yapılıyor.
Futbol maçlarını ne zaman 3 boyutlu izleyebileceğiz?
Türkiye’deki yayıncılarla görüşüyoruz. Bu konu sohbet gündeminde; fikir alışverişi yapıyoruz. Ortada bir yol haritası yok. Avrupa’da hızlı gelişmeler oluyor. Uydu üzerinden 3D yayınlar yapılmaya başladı. Türkiye’de mevcut uydular üzerinden 3D yayın yapmak mümkün, bu altyapı var. Biraz bütçe meselesi, yatırım yapmak gerekiyor. Spor karşılaşmaları, bu yönden 3D yayına uygun görünüyor. 3D teknolojisinin daha da gelişeceğini düşünebiliriz. 3D televizyon, sadece film için değil, mevcut yayını kaliteli izlemek açısından da avantajlı
Full HD yayın yokken insanlar gidip bu teknolojiyi satın aldılar. Çünkü teknoloji hızla gelişiyor. Bugün aldığımız televizyonların, örneğin plazmaların 30 yılı aşkın ömrü var. 3D yayın yayılacak, 3D kameralar gündemde, bu nedenle 3D altyapısına uygun bir televizyon makul bir seçenek. Türk halkı yeniliklere çok çabuk uyum sağlıyor. Tüketici, en yeni teknolojiyi takip ediyor, istiyor. 3D’ye yaklaşımın böyle olacağını düşünebiliriz. 3D Viera TV’ye insanlar olumlu tepki verdiler. Şimdi yeni filmler geliyor. 3D’ye yönelik ciddi bir talep var. Avrupa’da, Amerika’da yapılan çalışmalar, insanların sinemaya giderken 3D seçeneğine daha fazla ilgi gösterdiğini söylüyor.
Gözlükten ne zaman kurtulacağız? Gözlüksüz 3D olmaz mı?
Şu an için normal 2D görüntüleri 3D’ye dönüştüren bazı seçenekler var, ama bunlar 3D kamerayla çekilen görüntüler kadar başarılı değil. Bekleyip görmek lazım. Orijinal 3D çekim ayarında olacaklarını düşünmüyorum. Gözlüksüz 3D teknoloji konusunda çalışmalar
yapılıyor, önümüzdeki günlerde bu tür uygulamalar görmeyi bekleyebiliriz. Geçmişteki Beta - VHS video formatı meselesiyle kıyaslarsak, şimdiki 3D teknolojileri biraz daha tek standart üzerinden gidiyor. Yakın geçmişte, kısa süre de olsa HD DVD – Bluray ikilemi yaşandı, bluray tuttu. Başka bir örnek, HDMI aynı standartla devam ediyor. 3D televizyonda belli standartlar üzerinde uzlaşıldığı görülüyor, örneğin oynatıcılar birbirleriyle uyumlu. Gözlükler tam uyumlu değil, ama aşağı yukarı benzer nitelikte.
3D teknolojisi geliştirilirken insan sağlığı yönünden olası etkileri araştırıldı mı?
3D için şu ana dek bildirilmiş bir sorun yok. Öte yandan, araştırdık, bir sorun yokmuş da diyemeyiz. Ama şu söylenebilir; stereopsis normalde insan gözünün de kullandığı bir teknoloji. İki göz, gözbebekleri birbirinden yaklaşık 6,5 cm mesafede, birbirine çok yakınlar fakat iki farklı fotoğraf kaydediyorlar. Bu iki fotoğraf beyinde birleşiyor, 3 boyut algısı oluşuyor. Çok yakınımızda olan cisimlere baktığımız zaman, iki gözümüzün kaydettiği fotoğraflar birbirinden farklı, dolayısıyla cisim daha 3D ve yakında algılanıyor. Ama uzakta bir manzaraya baktığımız zaman, fotoğraflar birbirine daha benzer, dolayısıyla iki boyutlu hale geliyor. 3D görüntüler, Panasonic’in ürettiği çift lensli kameralarla veya iki farklı kamera bir araya getirilerek çekiliyor. Bu kameralar, çift lensli olanlar, insan gözüne benzer biçimde 6,5 cm lens açıklığına sahip. Kayıt, insan gözü taklit edilerek yapılıyor.
İ nsan gözünde bu nasıl gerçekleşiyor, tam olarak bilmiyoruz, ama açılıp kapanan gözlük sistemine (active shutter) benzer biçimde, görüntüler peşpeşe sıralanıyor. 3D teknolojisinin insan gözünün kullandığı sisteme benzer olması, mevcut uygulamanın insan gözüne uyumlu olduğu yönünde bir algı oluşturuyor. Tabii zaman geçtikçe, teknoloji biraz daha kullanılır hale geldikçe, net bir etki olup olmadığı ortaya çıkacaktır.
Beş kişi diyelim, hep birlikte, farklı açılardan ekrandaki 3 boyutlu görüntüleri izleyebilir mi?
Kalabalık gruplarla yapılan testlerde, farklı açılardan izleme yönünden bir sıkıntı olmadığı görüldü. Plazma TV’ler açı bağımsızdır; dar açıdan bile baksanız görüntüde, ışıkta, renkte kalite kaybı olmaz. LCD’lerde, LED’lerde ise böyle bir sıkıntı var. Active Shutter’ın önemli bir avantajı, yatarak izlemeye imkân vermesi. Diğer örneklerin aksine, görüntüde kararma ve kayıp sözkonusu değil.
1. 3D yayınları nasıl izlerim?
artı türksatta 3 boyutlu tv yayına başladı...bu yayın aynı zamanda teledünyada da var.bu şu demek oluyor test yayın bitince conax şifrelenecek... Real 3D gözlükler sadece uygun projektör,uygun yansıtma yüzeyi ve polarize gözlüklerden oluşan bir ekipman gerektirir ve ülkemizde birçok salonu olan bir firmanın,Real D sinema salonlarında izlenebilmektedir.Evde izlenebilecek bir Real 3D film yoktur malesef.Evde ancak Anaglyph gözlüklere uygun filmleri seyredebilirsiniz. bunların fiyatları oldukça uygundur..her 3 gözlükle ayrı ayrı seyredilebilecek filmler vardır. dünyanın merkezine yolculuk,coraline vs. Türksat Kablo TV hizmetinin internet sitesi de HD yayınlar ile ilgili doğru düzgün bir bilgi içermiyor. İçerik olarak çok boş; tam kanal listesini http://www.turksat.com.tr/kanallistesi/uydukanallistesi.html kolayca bulmak mümkün ama içerisinde şifreli olarak işaretlenmiş yayınlar ve HD yayınlar, nerede, kim tarafından, ne kadara satılıyor; bunlar şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuyor. Çağrı merkezinde abonelik başvurusu yapmak için hemen görüşemiyorsunuz, numaranızı bırakıp sizi aramalarını bekliyorsunuz ama ne zaman arayacakları belli olmuyor. Tecrübe ettik, Türksat çağrı merkezi gerçekten de felaket durumda.adresinde HD kanallar ile ilgili detaylı bilgi bulunuyor. Ana sitede buraya göz önünde bir bağlantı konulsa tüketiciler açısından yararlı olur. Türksat Kablo TV'de HD kanalları izleyebilmek için aboneyseniz aboneliğinizi HD'yi kapsayacak şekilde yükseltmeniz gerekiyor. Oldukça ucuz olması bir avantaj ama zaten izleyecek çok fazla kanal sunmuyor. HD TV'niz bazı Sony'lerde olduğu gibi HD TV 1080p logosu taşıyorsa, o zaman Türksat'ın size taksitle satacağı ya da belirli dönemlerde ücretsiz sunacağı HD alıcıya ihtiyacınız kalmıyor. Bağlantı: www.turksat.com.tr www.teledunya.net www.ntvmsnbc.com/id/25121719/page/2/ |
Yorumlar
Yorum Gönder