Osmanlıların kuruluşunu ilk yıllarında Aydos Kalesini fethinden sonra bölgenin Türkleştirilmesi için askerlerini buraya yerleştirdiği Yayalar Mahallesi, Pendik’in 1987 yılında ilçe olmasıyla beraber mahalle statüsüne kavuşur.

Kuruluş tarihi 1300’lü yıllara kadar uzanan Yayalar Mahallesi’nin bugün 9bin 200 nüfusu mevcut. Mahallenin kuzeyinde Ertuğrulgazi Mahallesi, doğusunda Sülüntepe Mahallesi, güneyinde Güllübağlar Mahallesi ve batısında ise Velibaba Mahallesi yer alıyor. 1980 yılından önce Yayalar Belediyesi olarak çok büyük bir alanı kapsayan topraklara sahip olan Yayalar, 12 Eylül ihtilalinden sonra kapatılan tüm belde belediyeler gibi tekrar köy statüsüne döndü. Pendik’in 1987 yılında ilçe olmasıyla beraber mahalle statüsüne kavuşan Yayalar Mahallesi, daha sonra Ertuğrulgazi, Velibaba, Güllübağlar, Kavakpınar, Çamçeşme Mahallelerinin tamamı ile Esenler ve Fevziçakmak Mahallelerinin bir kısmının kendisinden koparak ayrılması ile oldukça küçülmüştür. Sivaslı vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı mahallede Kars, Kastamonu, Ordu, Giresun ve Erzurum’dan gelip yerleşen vatandaşlarda nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Yayalar nüfusu ise çeşitli yerlere göçerek epey azaldı. Çeşitli kaynaklara göre Orhan Gazi’nin Aydos Kalesini fethinden sonra bölgenin Türkleştirilmesi için askerlerini buraya yerleştirdiği yazılıdır. Osmanlı askeri birliklerine çeşitli isimler verilirdi. Bu askerlerden piyade görevini yapan askerlere yaya askerler denirdi. Rivayete göre yaya askerler bugünkü Yayalar Mahallesi’nin olduğu noktaya yerleşmişlerdir. O zamandan bu yana kadar isminin değişmeden günümüze kadar geldiği söylenir.
Pendik’in en eski okulu Yayalar İlköğretim Okulu
Mahallede iki okul bulunmaktadır. Bunlar Artukbey İlköğretim Okulu ve Şeyhli İlköğretim Okulu’dur. 1901 yılında yapılan ve Pendik’in en eski okulu olan Yayalar İlköğretim Okulu’nun yıkılarak daha modern ve daha büyük yapılması için çalışmalar devam ediyor. Hafız İsmail Biçer Cami, Yayalar Cami, Mehmet Akif Cami ve Hacı Zeliha Hatun Cami mahallenin toplu ibadetlerini yerine getirdikleri ibadethanelerdir. Mahalleli çocuklarının tek oyun alanı ve spor alanı Çamlıbelde Parkı’dır. Mahallede üç kabir yer alıyor. Bunlar, Yeni Şeyhli Mezarlığı, Yayalar Mezarlığı ve Dolayoba Mezarlığı’dır. Talepleri karşılayamayan Dolayoba Mezarlığı’nın büyütülmesine karar verildi. Pendik Belediyesi bünyesinde yer alan Aşevi Birimi, ihtiyaç sahibi ailelerin sıcak yemek ve gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla hizmet veriyor.
Yorumlar
Yorum Gönder