Fevzi Çakmak Mahallesi


Türkiye’nin en büyük devlet hastanesine sahip mahalle
Adını Kurtuluş Savaşı’nın en önemli komutanlarından ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’tan alan mahalle, sınırları içerisinde bulunan Türkiye’nin en büyük devlet hastanesi özelliğine sahip Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile dikkat çekiyor.
Adını, Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanlarından ve cumhuriyet tarihimizin ilk Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’tan alan mahalle, Yayalar Mahallesi’nden ayrılarak 1960’lı yıllarda mahalle statüsüne kavuşmuştur. Son yıllarda yapılan yatırımlar ile gerek ilçenin gerekse bölgenin önemli merkezi olan Fevzi Çakmak Mahallesi, kuzeyinde Velibaba, batısında Dumlupınar, Güneyinde Kaynarca ve doğusunda ise Çamçeşme ve Esenler Mahallelerini bulundurmaktadır. 10 cadde ve 137 sokağı bulunan mahalle, yaklaşık 35 bin nüfusa sahiptir. Eğitim öğretim imkânları bakımından yeterli okul sayısına sahip olan mahallede üç ilköğretim okulu ve bir lise bulunmaktadır. Mahallede bulunan ilköğretim okulları, Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim, Ertuğrul Gazi İlköğretim ve Prof. Dr. Erol Güngör İlköğretim Okullarıdır. Mahallede yer alan tek lise ise, Şevket Sabancı Lisesi’dir. Mahallede yer alan camiler ise, Dedepaşa, Serpme Evler, Bahçelievler, Fatih, Yeni ve Ulvi Camileridir.
Mahallelinin gün içerisinde streslerini atabilecekleri ve dinlenme fırsatı yakaladığı üç park mevcut. Bunlar Fevzi Çakmak Bölge Parkı, Fevzi Çakmak Parkı ve Sevgi Parkı’dır. Bölge Parkı büyüklüğü ve düzenlemesiyle dikkat çeken parklar arasında yer alıyor. İBB tarafından Araştırma Hastanesi’nin altına yapılan parkta yapay havuz, spor tesisi, yürüyüş alanları ve İBB şirketi olan Bel-Tur’un işlettiği bir de büfe bulunmaktadır.
Türkiye’nin en büyük devlet hastanesi
İl Özel İdaresi tarafından 2007 yılında yapımına başlanan Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 540 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük devlet hastanesi olma özelliğini taşıyor. Son teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan hastanede acil müdahale, hemodiyaliz, yoğun bakım, laboratuar, doğumhane, anestezi, vaka değerlendirme, kan alma, hasta hazırlama, otopsi, teknisyen, efor, EKG, EKO ve soğuk odalarının yanı sıra 167 muayene odası ve 20 ameliyathane bulunuyor. 63000 m2 alan üzerine kurulan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 14 blok (7’şer katlı 4 poliklinik, 15’er katlı yatakhane blokları), 395 araç kapasiteli kapalı otopark alanı, 350 araç kapasiteli açık otopark alanı ve 36 asansör bulunuyor.


Kadın girişimcilerin merkezi KİŞGEM
Pendik Belediyesi ve KOSGEB işbirliği ile AB Fonları’nca desteklenen Kadın Girişimci İş Geliştirme Merkezi, 2008 yılından itibaren kadın girişimcilere hizmet etmektedir. Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek suretiyle özellikle Pendik’teki ev hanımlarının, bu eğitim ve danışmanlık hizmeti karşılığında iş hayatına katılmaları sağlanıyor. Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan bu merkez, her biri 20m2 ila 105 m2 arasında değişen, toplam 29 atölye oluşmaktadır. İşyerleri düşük maliyetli kira bedeli karşılığında tahsis edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sıhhi Tesisat Yönetmeliği

Kalorifer Tesisatı Yönetmeliği

Genel kurul kararı olmadan yapılan işler SORU - CEVAP