Ortamahalle

Orta Mahalle: Pendik’in balkonu
Bir zamanlar eski Dolayoba Belediyesinin merkezi olan Orta Mahalle, bugün denize bakan manzarası ile adeta ‘Pendik’in balkonu’ görünümünde.
Eski Dolayoba Belediyesinin merkezi olan Orta Mahalle, denize bakan manzarası ile birlikte adeta ‘Pendik’in balkonu’ görünümünde. 1980 ihtilalinden sonra Dolayoba Belediyesi kapatılır ve birçok mahalleye bölünür. Bu mahallelerden birisi olan Orta Mahalle, ismini Dumlupınar ve Çınardere Mahallelerinin ortasında bulunduğu için alır. Yaklaşık 300 bin metrekarelik alan üzerine kurulu mahalle, 6 bin nüfusu ile Pendik’in en küçük mahallerinden birisi. Begonya, leylak, manolya, ladin gibi genellikle ağaç ve çiçek isimlerinden oluşan sokaklarıyla adeta bir bahçeyi andıran mahallede 48 sokak ile 7 cadde yer almaktadır. Mahallenin batısında ve kuzeyinde Çınardere Mahallesi, doğusunda Dumlupınar Mahallesi ve güneyinde Bahçelievler Mahallesi bulunuyor.
Eski bankalardan eser yok
1980 ihtilali öncesine kadar Orta Mahalle’nin bulunduğu bölge Dolayoba Belediyesiydi ve bölge ekonomik anlamda çok hareketliydi. Belediye binasının yer aldığı Orta Mahalle’de birçok banka da yer alıyordu. Öyle ki bugün mahallede hiç banka kalmamasına rağmen hala ‘bankalar durağı’ ismiyle toplu ulaşım durağı yer alıyor. Mahallede başta Sinop, Zonguldak, Trabzon, Ordu olmak üzere genelde Karadeniz Bölgesi’nden vatandaşlar ikamet diyor.
Semt konağı birçok imkân sunuyor
Dolayoba Belediyesi zamanında bölgenin merkezi ve çarşısı olan Orta Mahalle eski günlerine dönüş sinyalleri veriyor. Birçok kamu kurumu mahalle içerisine geliyor. İki yıl önce PTT şubesi daha sonra da İGDAŞ veznesi geldi. Gürsel Mehmet Özçivici Aile Sağlığı Merkezi, yıkılıp yeniden inşa edilerek daha modern hale getirildi ve mahallelinin hizmetine sokuldu. Ayrıca mahalle içerisinde yer alan semt konağında rehabilitasyon ve eğitim merkezi, İSMEK, kütüphane ve çocuk kulübü bulunmaktadır. Mahallede bulunan bir lise ve iki ilköğretim okulu eğitim ve öğretim hizmeti sunuyor. Bunlar, Faruk Nafiz Çamlıbel Lisesi, Ahmet Kutsi Tecer İlköğretim Okulu ve ELKA İlköğretim Okulu’dur. Kubbeli Camii ise mahallelinin toplu ibadetlerini gerçekleştirmesini sağlayan tek cami olarak dikkat çekiyor. Mehmet Altay Parkı ve Kemal Kalkuz Parkı mahalleli için eğlence ve dinlenme mekanı olurken; aynı zaman da sportif faaliyetlerini de gerçekleştirme imlanı sunuyor.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sıhhi Tesisat Yönetmeliği

Kalorifer Tesisatı Yönetmeliği

Genel kurul kararı olmadan yapılan işler SORU - CEVAP