Kurtköy Mahallesi


Kurtköy Mahallesi: Pendik’in değişen yüzü
Tarihi, Osmanlı’nın ilk kuruluş yıllarına denk gelen Kurtköy Mahallesi, bölgede kurulan Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ile gelişim atağına geçerek, ismindeki köyün aksine modern şehirciliğin örneklerini ortaya koyan bir cazibe merkezi haline geldi.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nın bölgeye kurulması ile büyük bir gelişme gösteren Kurtköy Mahallesi, sadece ilçenin değil Türkiye’nin de önemli yerlerinden biri haline geldi. Havaalanı ile birlikte köy durumundan planlı kentleşmeyle modern şehircilik örneğini ortaya koyan Kurtköy Mahallesi hızla artan nüfusuna rağmen cazibe merkezi haline geldi. Yaklaşık 18 bin nüfusa sahip Kurtköy Mahallesi’nde 13 cadde ve 149 sokak bulunmaktadır. Mahallenin kuzeyinde Yenişehir Mahallesi ve Çamlık Mahallesi, batısında Sülüntepe Mahallesi, Şeyhli Mahallesi, güneyinde Sanayi Mahallesi ve doğusunda Sabiha Gökçen Havaalanının arazisi yer almaktadır.
Kurtköy tarihi eldeki veriler incelendiğinde Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan kısa bir süre sonraya 1328 yılına kadar uzanır.Orhan Gazi’nin emriyle Akça Koca, Konur Alp ve Abdurrahman Gazi komutasındaki Osmanlı Ordusu Aydos Kalesi ve çevresini fetih ederek bölgenin Türkleşmesini sağlamıştır.Kurtköy, yazılı kaynaklarda ‘Kurt Kariyesi’ olarak geçmektedir.Özellikle İstanbul Kadı Sicilleri Üsküdar Mahkemesi kayıtlarında 14.Yüzyıl Kurtköy’ün idari ve sosyal yaşamı hakkında oldukça farklı bilgilere ulaşılmaktadır.
Semt Polikliniği bölgenin sağlık ihtiyacını karşılıyor
Kurtköy ve çevresinde artan sağlık ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla Pendik Belediyesince inşa edilen ve 2010 yılında hizmete giren, Pendik Devlet Hastanesi’nin 4. yerel şubesi Kurtköy Semt Polikliniği 9 uzman hekim ile bölge halkına hafta içi her gün hizmet vermeye başladı. Kurtköy bölgesinde sağlık alanındaki yetersizliği büyük oranda gideren poliklinikte; 6 hemşire,4 laboratuar teknisyeni, 1 röntgen teknisyeni, 3 vezne görevlisinin yanında toplamda 23 sağlık çalışanı bulunuyor. 
Çok sayıda park mevcut
Mahallede yer alan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı kapalı spor alanı ilçede birçok sportif faaliyetin gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kapalı yüzme havuzu da açılacağı günü bekliyor. Çocukların oynayabileceği ve yetişkinlerin gün içerisinde streslerini atabilecekleri parkların birçoğu siteler içerisinde yer almasına rağmen mahallede belediyenin oluşturduğu parklar mevcuttur. Bunlar Nasrettin Hoca Parkı, Molla Gürani Parkı ve Kurtköy Yeşim Sokak Parkı’dır. Sınırları içerisinde iki ilköğretim okulu, bir lise ve bir ticaret lisesi barındıran mahallede yer alan okullar Mustafa Karuşağı İlköğretim Okulu, 700. Yıl İlköğretim Okulu, Kurtköy Lisesi ve Kurtköy Ticaret Lisesi’dir. Mahalledeki camiler ise Karslı Alibaba Cami, Kurtköy Cami ve Yavuz Selim Cami’leridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sıhhi Tesisat Yönetmeliği

Kalorifer Tesisatı Yönetmeliği

Genel kurul kararı olmadan yapılan işler SORU - CEVAP