Doğu Mahallesi
Pendik’in en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Doğu Mahallesi, bünyesinde barındırdığı birçok sağlık kuruluşuyla dikkat çekerken; ilçenin sağlık merkezi özelliğini ortaya koyuyor.
Pendik merkezinin doğu kısmını oluşturan mahalle, Pendik’in en eski yerleşim bölgesidir. Osmanlı zamanında Gayrimüslimlerin çoğunlukta olduğu mahalle, 1924 mübadelesi ile Drama ve Yanyalıların, daha sonra da Anadolu göçmenlerinin ağırlıkta olduğu bir yerleşim bölgesi oldu. Doğuda Kaynarca’ya kadar uzanan Doğu Mahallesi; kuzeyde E-5, batıda Bahçelievler, Yeni ve Batı Mahallesi; güneyde ise Marmara Denizi ile çevrelenmiştir. Uzun ve yeşil bir sahil kıyısı olan Doğu Mahallesi, Pendik-Yalova sefer hatlarının ve ilçenin tüm deniz ulaşımının gerçekleştiği Pendik Vapur İskelesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca İ.E.T.T. otobüs durakları ve belediyenin yeni hizmetlerinden olan Cumartesi Sahil Semt Pazarı da, mahalleye bağlı sahil bölgesinde ilçe ve tüm bölge halkına hizmet etmektedir.
Modern sağlık kuruluşları bulunuyor
Özellikle ilçemizin sağlık alanında en gelişmiş düzeyde olduğu mahallede; Sağlık Grup Başkanlığı, 3 özel hastane, Verem Savaş Dispanseri, 2 sağlık ocağı ile birçok özel poliklinik de bulunmaktadır. Eğitim alanında da bünyesinde 4 okul bulunan Doğu Mahallesi; Orhan Sinan Hamzaoğlu ve Tevfik İleri ilköğretim okulları ile Pendik Ticaret Lisesi ve birçok özel liseye de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca mahallede birçok kamu kurumu da olup bunlar: Emniyet Müdürlüğü, Sahil Karakolu, Halk eğitim Merkezi, Afet Koordinasyon Merkezi, AYEDAŞ ve İlçe Müftülüğü’dür. Mahalle de bulunan diğer önemli yapılar ise: Türkiye’nin en büyük kongre oteli Green Park Hotel, ilçenin en büyük viyadüğü olan Mostar Viyadüğü; Tavşantepe Mezarlığı; ilçedeki kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi; Kültür Parkı, T. Arcan Parkı ve ilçenin en büyük gezi-dinlenme yeri olan Kaynarca sınırındaki Botaş Parkı’dır.
Doğu Mahallesi’nde bulunan ve Pendik’in en eski yapılarından olan Çarşı Cami’nin hikayesi ise ilginçtir. Şu an Pendik’in en büyük ikinci camisi olan Çarşı Cami; 1886 yılında İstanbullu Gayrimüslimlerin katkısıyla bir kilise olarak inşa edildi. 1 yıl sonra İstanbul’un bütün papazlarının katıldığı açılışta kiliseye “Ebediyete kadar mabedimiz” denmiş, ancak 1924 Mübadelesi ile Gayrimüslimler göç etmiş ve kilise hizmete kapanmıştır. Boş kalan yapı 1956 yılına kadar tütün ambarı olarak kullanılmıştır. 1957 yılına gelindiğinde ise bu yapı yıkılmış ve Pendik halkının desteğiyle Çarşı Cami inşaatına başlanarak 1957’de hizmete girmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder