Yönetici Ücret Alır Mı? Ne kadar Alır?

Soru:

Sitemizde mevcut yönetimimiz 2006 2007 yönetim döneminde yönetici ücreti olarak nitelenen para miktarını toplantıdsa dile getirmeden arttırmuş ve karar defterine yazarak üyelerde okumadan bir çoğu imzalamış. toplantıdada yönetimi elden bırakmamak için insanlardan gelmiyosanız kendisinin hazırladığı vekalet dilekçelerini önümüze koyuyor. 2008 döneminin genel kurul toplantısınıda 8 kişi ile yaptı üye sayımız 80 kişi ama yine aynı yöntemle 38 kişinin imzalarını alarak toplantıyı açmış ve oy çokluğu iddası ile toplantıyı bitirip kendisinin başkan olduğunu idda ederek kararlar almış. aldığı üçretde 12 aylık 2006 yılı için 5500.00ytl yardımcısı ile beraber. üyelerin 12 ayda ödediği toplam miktar her şey dahil 1500. ytl parasal miktarın ahlaki sınırları çok aştığı iddasındayım ve bu durum rant kavgasını meydana getiriyor. bu durumun değerlendirilmesi hususunda görüşlerinizi rica ediyorum teşekkürler.

Cevap:

KMK madde 40 ' a göre Yönetici,yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile,kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Kat malikleri kurulu,kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı,katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırır.Bu yolda bir karar alınmamış ise,yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Yönetici ücreti Yönetim planları tüm kat sahiplerini bağlayan sözleşme hükmündedirler.

Apartmana ilişkin yönetim planında,yöneticiye ücret ödenmeyeceği yazılı bulunmasına rağmen yöneticiye ücret ödenmesi hakkında alınan karar yönetim planına aykırı olup geçerli değildir.


Bu duruma baktığımızda;

Yönetici Ücreti:


(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/13 md.) Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.

Fıkra açıktır.

Burada yöneticinin kat maliki olduğu varsayımından yola çıkılmıştır.

Yönetici aynı zamanda kat maliki ise ve aksine alınmış bir karar yada yönetim planında aksine bir hüküm yoksa , onun ücreti, kendi payına düşen "normal yönetim giderlerinin" yarısından muaf tutulması şeklinde olur.

Yalnız dikkat edilmeli ! Sözü edilen yönetim giderleri yakıt, kaloriferci, kapıcı , su elektrik gideri gibi ortak giderlerdir. Yatırım ve demirbaş giderleri ile karıştırılmamalıdır.

Dışarıdan atanan yönetici tabiki ücret almalıdır. Ancak bu ücretin belirlenmesi Kat Malikleri Kurulu kararı ile yapılır. Ancak dışarıdan atanan yönetici uygun bir ücret talebi yapabilir.

Yöneticilik ücreti kararı yönetici seçiminden ayrı bir karar olmalıdır. Netice iibari ile özellikle sıra ile yönetici olan kat malikleri için eşitliğin korunması gerekir. Bir kez kat malikleri kurul ile karar verilmişse her yıl yeniden kararı belirlemeye gerek yoktur.

Aksi taktirde herhangi bir karar alınmamış ve yönetim planında da "yönetici ücret almaz" şeklinde bir hüküm yoksa o halde zaten yönetici ortak gider ve avans paylarının yarısından muaf tutulur.

Alıntı
Sitemizde mevcut yönetimimiz 2006 2007 yönetim döneminde yönetici ücreti olarak nitelenen para miktarını toplantıdsa dile getirmeden arttırmuş ve karar defterine yazarak üyelerde okumadan bir çoğu imzalamış. toplantıdada yönetimi elden bırakmamak için insanlardan gelmiyosanız kendisinin hazırladığı vekalet dilekçelerini önümüze koyuyor. 2008 döneminin genel kurul toplantısınıda 8 kişi ile yaptı üye sayımız 80 kişi ama yine aynı yöntemle 38 kişinin imzalarını alarak toplantıyı açmış ve oy çokluğu iddası ile toplantıyı bitirip kendisinin başkan olduğunu idda ederek kararlar almış. aldığı üçretde 12 aylık 2006 yılı için 5500.00ytl yardımcısı ile beraber. üyelerin 12 ayda ödediği toplam miktar her şey dahil 1500. ytl parasal miktarın ahlaki sınırları çok aştığı iddasındayım ve bu durum rant kavgasını meydana getiriyor. bu durumun değerlendirilmesi hususunda görüşlerinizi rica ediyorum teşekkürler

Şimdi gelelim sizin özel durumunuza!

Vekaltler yasal ise sorun yok.
Ancak bundan böyle 8 kişinin katılımı ile 80 kişilik toplantı yapılamayacak.
Bir kişi en fazla 4 kişiye vekalet edebilecek.
Böylece katılım sayısının artması gerekecek.

Toplantıda konuşulmayan , ancak alınan kararlar ile ilgili olarak toplantıya katılan kat maliklerinden biri toplantının veya ilgili kararın iptali davasını açabilir. Tabi aradan makul bir süre geçmeden. Bu her halükarda 6 ayı geçmemeli.

Ancak bir çok kişinin toplantıya katılmadan genel kurul tutanaklarına imza atması ilginç.

Neticede çoğunlukla alındığı için karar geçerli.

Ancak . İlgili ücretin makul olup olmadığına bir bakalım.

Türkiye'deki büyük şehirlerdeki Profesyonel Yönetim Firmaları bağımsız böüm başına 20 YTL ile 35 YTL arasında değişen aylık ücretler alıyor.
Bunun ortalama rakamı KDV dahil 27,5 YTL'dir.
80 bağımsız bölüm için ayda 2.200 YTL yapar.
Firmalar 80 daire için indrim yaptı diyelim. KDV dahil 19 YTL olsun. Daha aşağıya yapılmaz.
80 bağımsız bölüm için ayda 1.500YTL yapar.
Yılda 18.000 YTL'ye ulaşır.


Sizin yöneticiniz profesyonel olmadığı için kanımca en fazla Üçte Birini veya 4 de birini almalı.
4.500 YTL - 6.000 YTL aralığında yıllık maddi menfaat sağlayabilir.

Bu benim yorumumdur.

Ancak 80 kişilk toplantıya 8 kişi katılım oluyorsa sizin anayapının kat malikleri de bu rakamları ödemelidirler.

Toplantı yasalsa, çağrı yasalsa, tutanak düzgün tutulmuş ve çoğunluk imzasına haiz ise (41 bağımsız bölüm)

Çok fazla örselemeyiniz.

Gelecek yılki toplantıda sorunu halledebilirsiniz.
En azından katılın ve karara itirazınızı yazılı yapın, tutanağa geçsin.

İyi günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sıhhi Tesisat Yönetmeliği

Kalorifer Tesisatı Yönetmeliği

Genel kurul kararı olmadan yapılan işler SORU - CEVAP